8 Nisan 2020 Çarşamba

Pandispanya Kek Tarifi


Pandispanya kek belki de kahvenin yanında en iyi giden şey. Yumuşacık kek dilimlerini her yudumda kahveye batırıp hafif ıslatarak yemeye doyum olmuyor.

Pandispanya ne demek diye sorarsanız, "Yumurtayla yapılan, şekerli, kabarık bir pasta." İşin özü bu kabarıklıkta. Kekiniz ne kadar kabarırsa pandispanyayı yapmakta o kadar başarılısınız demektir. İlk başta çok mükemmel bir sonuç elde edemeyebilirsiniz ama zamanla eliniz alışacaktır. Bazen de acemi şansıtla ilk yapılan kek çok güzel olur. Nasıl olacağını görmek için şimdi pandispanya kekimizin tarifini verelim.



Pandispanya Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağından 2 parmak az şeker
  • 1 su bardağı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı su
  • 1 çay kaşığı vanilya

Pandispanya Kek Yapımı

Yumurtanın sarılarını ve beyazlarını ayırarak farklı karıştırma kaplarına alalım.

 Sarılara şekeri ilave edelim ve iyice karıştıralım. Daha sonra içine iki kaşık suyu ilave edelim. Su ılık olmalı. Yan tarafta bekletelim. Üzeri köpük köpük olacaktır.
 Yumurtanın beyazlarını da bir fiske tuzla iyice köpürene kadar karıştıralım. Burada neden tuzla karıştırıyoruz diye sorarsanız, tuz bir sodadır ve kabartıcı görevi görür. Ardından beyazları yan tarafta bekletelim.
Sarıların olduğu kaba mısır nişastasını ve vanilyayı eleyip yavaş yavaş ilave edelim.
 Bir kaşık veya spatula yardımıyla yedirelim. Nişastanın elenmesi kekin güzel kabarması açısından çok önemli. Bu yüzden bunu ihmal etmeyiniz. 

Bu işlemi de bitirdikten sonra beyaz karışımın yarısını sarıların üzerine ilave edelim ve yine kaşık veya spatula yardımıyla köpükleri bozmadan hafifçe alttan üste doğru malzemeyi birbirine karıştıralım. Ardından diğer yarısını da ilave edelim ve aynı işlemi uygulayalım.
 Hamurumuz hazır.

Kek kalıbımızı sıvı yağ ile yağlayıp hafif unlayalım. Ben unlama işini çay süzgeciyle yapıyorum. sonra hamuru dökelim ve önceden 170 derece olarak ısıtılmış fırına verelim. 20-25 dakika kadar pişirdikten sonra fırını kapatıyoruz ve içinde 2-3 dakika kadar beklettikten sonra çıkarıyoruz. Kekin üstünü daha kıtır seviyorsanız pişirme işlemini birkaç dakika kadar uzatabilirsiniz. Fakat yakmamaya dikkat edin. Ben yanık kokusunu azıcık bile olsa pek sevmediğim için fazla tutmamaya özen gösteriyorum. Keki bir bohça içine ters çevirip üzerine ıslak peçete koyun ve bohçaya sarıp 5-6 dakika bekletin ve ardından çıkarın.Kekiniz hazır! Dilimleyerek servis edebilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder